Sprchové hlavice - správný výběr, typy hlavic a jejich údržba

Ranní nebo večerní sprcha je pro mnohé lidi příjemným každodenním rituálem. Ranní sprcha může být osvěžující a povzbuzující, zatímco večerní sprcha je zase spíše relaxační a uvolňující. Jak si správně vybrat baterii do koupelny, aby se pro vás sprchování stalo příjemnou denní rutinou? Jedním z bodů bude určitě správný výběr sprchové hlavice.

Jak vybrat správnou sprchovou hlavici

Výběr správné sprchové hlavice je zásadní pro lepší zážitek ze sprchování. Správná hlavice by měla být především vyrobena z kvalitních materiálů pro dlouhou životnost. Důležitá je také ergonomie sprchové hlavice a v neposlední řadě také design. 

Důležité parametry při výběru hlavice

  • kvalitní materiály
  • perfektní zpracování
  • ergonomie
  • design

Typy sprchových hlavic

  • ruční sprchové hlavice - ty patří k těm nejrozšířenějším a používají se především u van. Ale běžně jsou součástí i sprchových koutů
  • hlavová sprcha - její využití najdete zejména ve sprchovém koutě
  • sprchové sety - kombinace ruční sprchové hlavice a hlavové sprchy

Ruční sprchové hlavice jsou nejběžnější součástí koupelny a často se používají ve sprchových koutech. Hlavice se mohou lišit tvarem a způsobem uchycení. Někdy jsou hlavice připevněny k pevnému bodu, jindy jsou připevněny k posuvnému držáku pro snadnější manipulaci se sprchou. Výhodou ručních sprch mohou být různé multifunkční hlavice s různými tryskami. To umožňuje měnit proud vody tak, aby byl více uvolňující nebo naopak intenzivnější.

Hlavová sprcha má nepochybně několik výhod. Při sprchování máte volné ruce a voda po vás volně stéká. Hlavová sprcha má také větší plochu s větším počtem trysek, což může sprchování zpříjemnit.

Sprchové soupravy - jsou kombinací ruční sprchy a hlavové sprchy, které lze použít jak ve vaně, tak ve sprše. Sprchové sety jsou určeny pro ty nejnáročnější osoby, které nechtějí v koupelně dělat kompromisy. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Nezapomínejme, že kvalitní vodovodní baterie je pro každou sprchu nezbytná a její výběr je stejně důležitý jako výběr sprchy. Nejoblíbenější jsou pákové baterie, ale do módy se vracejí i retro baterie. A pro ty nejnáročnější jsou tu například vodovodní termostatické baterie.

Jak čistit sprchovou hlavici

Stejně jako zbytek koupelny, potřebuje i sprchová hlavice pravidelnou péči a údržbu, aby se odstranily obvyklé nečistoty a usazeniny. Dříve nebo později se na tryskách může v závislosti na tvrdosti vody usazovat vodní kámen, který brání plnému průtoku tryskami, takže sprchování nemusí být tak komfortní, jako když byla sprchová hlavice nová.

Jaký přípravek je vhodné používat?

Sprchové hlavice se vyrábějí z různých materiálů, takže je důležité brát ohled na to, co k jejich čištění použijete. Některé přípravky mohou být agresivní a poškodit povrch sprchové hlavice. Proto je dobré vybírat čisticí prostředky, které jsou k tomuto účelu speciálně určeny.

Voda a ocet - ocet se často používá k odstranění vodního kamene, ale měl by se používat opatrně.

Odšroubujte sprchovou hlavici a ponořte ji do roztoku vody a octa a nechte ji několik hodin působit. Poté jej opláchněte čistou vodou a našroubujte zpět na hadici. Pokud je vodní kámen velmi odolný, můžete použít starý zubní kartáček.

Jak vysoko umístit sprchovou hlavici

Pokud se chystáte instalovat sprchovou hlavici, je důležité si rozmyslet, jak vysoko ji chcete umístit. Zejména je třeba vzít v úvahu výšku nejvyššího člena domácnosti, ale je také dobré si rozmyslet, kolik místa nad hlavou reálně potřebujete například při mytí vlasů. Optimální prostor nad hlavu by mohl být kolem 20-30 cm. Pokud v koupelně tolik místa nad hlavou nemáte, například kvůli sníženému stropu, můžete zvážit ruční sprchu.