Baterie do koupelny - jaké baterie potřebujete v koupelně

Jak vybrat baterii do koupelny

Když zařizujete nebo rekonstruujete koupelnu tak jistě stojíte před rozhodnutím, jestli zde budete mít vanu nebo sprchový kout. Výběr je otázkou osobních preferenci a dispozičních možností každé koupelny. 

Důležitou roli pro vás bude hrát také výběr správné vodovodní baterie. 

Nezbytnou součástí každé koupelny je umyvadlová baterie, která patří hned po dřezové baterii k té nejvyužívanější v každé domácnosti, proto je důležité při výběru zohledňovat její kvalitu a samozřejmě i moderní a originální design.

Rozměry a správná rozteč koupelnové baterie

Před výběrem je také důležité znát rozměry vany a umyvadla aby vám baterie správně fungovala a voda stékala přesně tam kde má. Pozor také na rozteč (vzdálenost rozestupu vodovodních trubek ve stěně), která je u baterii Herz 150 mm a je považován za standard. U starších nemovitostí v česku může být rozteč 100 mm, která byla před rokem 1989 běžná ve všech domácnostech v ČR.

Sprchový kout nebo vana - správný výběr baterie do koupelny

Sprchová baterie

Do sprchového koutu budete vybírat sprchovou baterii a její výběr je závislý hned na několik kritériích. První z nich bude bezpochyby design ale mnohem důležitější bude pro váš sprchový kout kvalitní zpracování, možnost instalace a také funkce baterie.

Sprchové baterie se vyrábí hned v několika provedeních:

  • Pákové sprchové baterie
  • Podomítkové sprchové baterie
  • Termostatické sprchové baterie
  • Kohoutkové baterie

Vanová baterie

Není velkým překvapením, že k napuštění vany, potřebujete vodovodní baterii, která je k tomu účelu určena. Vanová baterie je určena právě pro napouštění vany ale i třeba napojení sprchové hlavice. Vanová baterie je konstrukčně uzpůsobená právě pro pohodlné použití s vanou.

Vanové baterie se vyrábí hned v několika provedeních:

  • Stojánková vanová baterie
  • Nástěnná vanová baterie
  • Podomítková vanová baterie
  • Termostatické vanová baterie
  • Kohoutkové baterie

Páková, kohoutková, podomítková, nástěnná nebo termostatická baterie, která je ta správná?

Pákové baterie jsou nejčastěji využívány jak v koupelně tak v kuchyni. Jsou cenově dostupné a velmi praktické na ovládání. Naproti tomu kohoutkové baterie, jsou spíše pro milovníky retro designu. 

Umístění sprchové a vanové baterie. 

Nejčastější typem sprchové a vanové baterie jsou nástěnné baterie, které najdete ve většině domácnostech. Stojánkové se pak častěji používají u umyvadla v koupelně. Podomítkové, stejně tak jako termostatické baterie, jsou pro ty nejnáročnější uživatele, kde už hraje roli vyšší pořizovací cena.

Sprchové a vanové sety a příslušenství ke sprchovým bateriím.

Do sprchového koutu nebo i do vany si můžete baterie nakonfigurovat podle vašich preferenci a nebo se rozhodout pro sprchový či vanový set. Sprchová baterie je totiž jen jednou součástí, ke které je potřeba vybrat správnou sprchovou hlavici. Ta může být buď ruční nebo hlavová. Nabízí se ale také sprchové sety, kde je kombinace ruční sprchy, hlavové sprchy a dalšího příslušenství. Stejně tak důležitý jako výběr sprchové baterie, bude i správný výběr sprchové hlavice.

Kvalitní kartuše je základ

Základním výběrovým parametrem by v prvé řadě mělo být kvalitní zpracování baterie a to nejen do koupelny ale také do kuchyně. Vodovodní baterie Herz jsou vyráběny s kvalitní keramickou kartuší, která se stará o dlouholetou životnost a kvalitní mísení teplé a studené vody. Baterie Herz jsou 100% vyráběny v Evropě a poskytujeme na ně záruku 6 let.

Při výběru je nakonec důležité ohlížet se i na design vybrané baterie. Proto moderní sprchovou baterii v černém provedení, například nebudeme kombinovat s retro kohoutkovou umyvadlovou baterii ale snažíme se vybírat baterie ze stejné série. Díky tomu může správný výběr vodovodní baterie v koupelně být i dokonalým designovým prvkem.

Koupelna společná s toaletou.

Součástí některých koupelen může být často i toaleta. Zde se vám pak může hodit ještě další baterie a to baterie bidetová.